Kabahat Kavramı ile Suç Ve Kabahat Farkı
Kabahatler de haksızlık oluşturan fiillerdir. Tıpkı suçlar gibi hukuki değerleri ihlal eden fiillere yaptırım öngörürler. Ancak kabahat teşkil eden fiiller suçlara oranla haksızlık içeriği az olan fiillerden oluşur. Kabahat oluşturan fiiller ve karşılığında öngörülen yaptırımlara bakıldığında suçlara oranla daha hafif olduğu görülecektir.
Yukarıda da bahsedildiği gibi haksızlık içeriği daha hafif olan fiiller kabahat olarak ifade edilmiştir. Hangi fiillerin suç olarak hangilerinin kabahat olarak düzenleneceği kanun koyucu tarafından belirlenir.
TCK m. 183 Gürültüye neden olma
İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Ancak sağlığı bozucu nitelikte değilse kabahatler kanununda kabahat olarak düzenlenmiştir.
Kabahatler Kanunu m. 36
Başkalarının huzur ve sükûnunu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Kabahat Türleri ve Cezaları
Kabahatler 2005 tarihli 5326 sayılı Kabahatler Kanununda düzenlenmiştir. Bu kanunda düzenlenen başlıca kabahatler ve cezaları şu şekilde belirlenmiştir. Yine burayı tıklayıp kanunun tam metnini görebilirsiniz.
- 32- Emre Aykırı Davranış – 100 TL
- 33- Dilencilik – 50 TL Ayrıca, dilencilikten elde edilen gelire elkonularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir.
- 34- Kumar Oynama – 1000 TL Ayrıca, kumardan elde edilen gelire elkonularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir
- 35- Gürültü Yapma- 50 TL
- 40- Kimliğini Bildirmeme – 50 TL
- 41- Çevreyi Kirletme – 20 TL
- 42- Afiş Asma – 100- 3000 TL arası
- 42A- Asılsız İhbar – 250 TL
- 43- Ruhsatsız Silah Taşıma – 50 TL
Suç ve Kabahat Arasındaki Farklar
Suçlar ile kabahatler arasındaki temel farklar şu şekilde sayılabilir:
- Suç karşılığında yaptırım olarak hapis veya adli para cezası, Kabahatlerde yaptırım olarakidari para cezası uygulanır.
- Suçlar ceza yargılaması sonucunda, kabahat ise kanunda belirtilen kişiler tarafından düzenlenecek tutanakla yaptırıma bağlanır.
- Suçlarda kanunilik ilkesi katı bir şekilde uygulanırken Kabahatlerde bu daha esnektir. Kabahatlerde çerçeve hükmün içeriği idarenin düzenleyici işlemleriyle doldurulabilir.
Kabahatlerin Kim tarafından verildiği ve bunlara nasıl itiraz edileceğine burayı tıklayıp ulaşabilirsiniz.