Ceza hukukunda tipiklik nedir? Tipik fiil nedir?
Tipiklik, ceza hukukunda pek çok yerde geçmesine rağmen anlaşılması zor bir kavramdır. Ancak aşağıda basit bir şekilde anlatılmıştır
Tipiklik, kısaca kanunda düzenlenen suç tanımını ifade eder.
Tipik fiil ise kanuni tanıma uygun fiildir. Bu sebeple suçun unsurları da çoğunlukla tipikliğin unsurları olarak ifade edilir. Bu husus TCK m. 30/1’de suçun kanuni unsurlarını bilmeyen kimseden bahseder. Suçun kanuni unsurları da suçun kanuni tanımından ulaşılır.
Örneğin, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal suçunun kanuni tanımı şu şekildedir:
m. 134: “Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.”
Bir fiil yukarıdaki tanıma uygunsa tipik fiil olarak ifade edilir.
Dar anlamda tipiklik, suçun unsurları anlamına gelir. Dar anlamda tipiklik, maddi unsurlar, manevi unsurlar ve hukuka aykırılıktan oluşur.
Geniş anlamda tipiklik, bu cezalandırılabilirliğin tüm şartlarını içerir. Bu, dar anlamda tipikliği içeren ve ona ilaveten kusurluluk, objektif cezalandırma şartları, şahsi cezasızlık sebepleri, cezayı kaldıran şahsi sebepler gibi cezalandırılabilirliğin diğer şartlarını da içerir.